Penicillin – can we forget about it?
Beata Kowalska-Krochmal
Penicillin – can we forget about it?
Beata Kowalska-Krochmal
ORCID: 0000-0002-1224-1560
Katedra i Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej i Parazytologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu,
ul. Borowska 211a, 50-556 Wrocław, Tel.: 71 784 05 11,
e-mail: beata.kowalska-krochmal@umed.wroc.pl
Wpłynęło: 30.09.2019
Zaakceptowano: 12.10.2019
DOI: dx.doi.org/10.15374/FZ2019049
Forum Zakażeń 2019;10(5):287–291
Streszczenie: W publikacji przedstawiono aktualną wiedzę na temat penicylin naturalnych, uwzględniając dane o zużyciu w Europie, wskazania do stosowania oraz problemy związane z przeszacowaniem liczby pacjentów uczulonych na β-laktamy.
Słowa kluczowe: antybiotyki, penicylina, zakażenia
Abstract: This paper presents current knowledge about natural penicillins, takes into account consumption data in Europe, indications for use and problems related to the overestimation of the number of patients allergic to β-lactams.
Key words: antibiotics, infections, penicillin
Strona przeznaczona jest wyłącznie dla osób posiadających formalne wykształcenie z zakresu medycyny/ochrony zdrowia oraz dla przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie medycyny/ochrony zdrowia.
Przechodząc dalej, oświadczasz, że jesteś użytkownikiem spełniającym powyższe kryteria, obowiązkowe dla korzystania ze strony, oraz że masz świadomość, iż treści prezentowane na tej stronie kierowane są wyłącznie do profesjonalistów w rozumieniu Ustawy o Wyrobach Medycznych.
The page is intended solely for individuals with formal education in the field of medicine/healthcare and for entrepreneurs conducting business in the field of medicine/healthcare/pharmacy.
By proceeding, you declare that you meet the above criteria, which are mandatory for using the site, and that you are aware that the content presented on this site is directed exclusively to professionals as defined by the Medical Devices Act.