Żywienie kliniczne w intensywnej terapii Clinical nutrition of critically ill patients Aleksandra Gostyńska1, 2 | Katarzyna Dettlaff2 | Kinga Szczepanek3 1 Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu 2 Katedra i...
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 – wpływ na układ immunologiczny u pacjentów żywionych pozajelitowo z nowotworem złośliwym The effect of adding omega-3 fatty acids to parenteral nutrition on immunity in cancer patients Aleksandra Kapała Klinika...
Nadzór nad krytycznymi punktami kontroli w procedurze przygotowywania i podawania preparatów do żywienia pozajelitowego Monitoring of critical control points in a procedure of preparing and providing the preparates for parenteral nutrition Maria Budnik-Szymoniuk1 |...
Kontrola jakości mikrobiologicznej mieszanin do żywienia pozajelitowego sporządzanych w aptekach szpitalnych Microbial quality of compounded parenteral nutrition Magdalena Piętka Szpital Specjalistyczny im. Stanley’a Dudricka w Skawinie, ul. Tyniecka 15, 32-050...
Zapobieganie zakażeniom związanym z żywieniem pozajelitowym Prevention of infection during parenteral nutrition Anna Zmarzły Poradnia Żywienia Klinicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J. Gromkowskiego, ul. Koszarowa 5, 51-149 Wrocław, Tel.: (71) 395 74...