Polityka Prywatności

1. Administrator Danych Osobowych, któremu powierzono przetwarzanie Twoich danych osobowych:

Administratorem danych osobowych jest Spółka Evereth Publishing Sp. z o.o, z siedzibą w Warszawie ul. Wał Miedzeszyński 414/11, 03-994, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego – Rejestru Przedsiębiorców pod numerem KRS 0000350152, prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, zwana dalej Administratorem.

Administrator gromadzi dane dla  jednoznacznie określonych, zgodnych z prawem celów, przetwarza je zgodnie z obowiązującym systemem prawnym. Dane są zbierane jedynie w adekwatnym, niezbędnym i koniecznym zakresie w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane. Przetwarzanie danych odbywa się wyłącznie za jednoznaczną zgodą osoby, której dotyczyć będzie przetwarzanie danych.

Administrator nie przetwarza szczególnych kategorii danych. Administrator dokłada wszelkich starań, aby chronić dane przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich i w tym zakresie stosuje organizacyjne i techniczne środki bezpieczeństwa na wysokim poziomie. Administrator nie udostępnia danych żadnym nieuprawnionym do tego zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa odbiorcom.

W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem tych danych możesz kontaktować się z powołanym do tych celów Inspektorem Ochrony Danych Osobowych (IODO@evereth.pl, Evereth Publishing Sp. z o.o., ul. Wał Miedzeszyński 414/11, 03-994 Warszawa).

2. Cel przetwarzania danych osobowych

Za Twoją zgodą dane mogą być przetwarzane w celach marketingowych (za wyraźną zgodą), analitycznych, kontaktowych, a także w celu świadczenia usług i realizacji umów dobrowolnie przez Ciebie zawartych (np. realizacja zamówień w księgarni internetowej). W przypadku wyrażenia zgody dane mogą być również przetwarzane przez naszych Zaufanych Partnerów:

Poniżej prezentujemy linki do polityk prywatności naszych Zaufanych Partnerów:

Cel przetwarzania danych Prawne uzasadnienie Okres przez jaki dane będą przetwarzane
Wykonanie umowy pomiędzy Użytkownikiem serwisu a Evereth Publishing Sp. z o.o. (np. realizacja prenumerat, rejestracja udziału w konferencji) Art. 6 ust. 1 lit b) RODO – niezbędność do wykonania umowy, której stroną jest Użytkownik Do czasu wygaśnięcia danej umowy pomiędzy Użytkownikiem Evereth Publishing. Czasami dane te mogą być przetwarzane również po wygaśnięciu tej umowy, jednak wyłącznie jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa (np. cele rozliczeniowe, dochodzenie roszczeń)
Pomiary statystyczne ruchu na serwisie w celach analitycznych (przy użyciu narzędzia Google Analytics za pomocą plików cookies) Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – uzasadniony interes administratora. Do czasu zgłoszenia skutecznego sprzeciwu
Marketing dotyczący produktów i usług własnych oraz podmiotów trzecich. Art. 6 ust. 1 lit. a) RODO – dobrowolna zgoda Do czasu wycofania zgody

3. Okres przechowywania danych osobowych

Dane będą przetwarzane w celach marketingowych do momentu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie.

W zakresie realizacji usług lub umów realizowanych przed Evereth Publishing Sp. z o.o. Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz, w uzasadnionych wypadkach, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa (przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń). W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji odpowiednich celów. W tych przypadkach dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędne do realizacji prawnie określonych celów.

4. Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celach marketingowych jest Twoja dobrowolna zgoda na przetwarzanie danych (art. 6 ust. 1 lit a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE – „RODO”).

5. Wymóg podania danych osobowych

Podanie danych osobowych w celach marketingowych oraz w celach analitycznych jest dobrowolne. W przypadku niewyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych pozostawianych przeze Ciebie w ramach korzystania ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Evereth Publishing Sp. z o.o. Twoje dane osobowe nie będą przetwarzane w tym celu.

Podanie danych w celu realizacji usług  Evereth Publishing jest niezbędne do świadczenia tych usług. W przypadku niepodania tych danych usługa nie będzie mogła być świadczona.

6. Przekazywane danych poza Europejski Obszar Gospodarczy

Twoje dane osobowe nie będą przekazywane do państw trzecich poza Europejskim Obszarem Gospodarczym.

7. Prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych

Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

  • prawo dostępu do Twoich danych, w tym uzyskania kopii danych,
  • prawo żądania sprostowania danych,
  • prawo do usunięcia danych (tzw. prawo do bycia zapomnianym),
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
  • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.

Jeżeli Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:

  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego.

W powyższych kwestiach prosimy o kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych (IODO@evereth.pl)

8. Informacje o prawie wniesienia skargi do organu nadzorczego

Masz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

9. Informacja o plikach cookies

Serwis korzysta z plików cookies.

  • Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Cookie NIE ma żadnego wpływu na oprogramowanie ani sprzęt. Pliki cookies są kojarzone wyłącznie z przeglądarką konkretnego urządzenia, bez podawania imienia lub nazwiska użytkownika (użytkownik anonimowy). Są to informacje zapisywane przez serwer na urządzeniu użytkownika, które serwer może odczytać przy każdorazowym połączeniu się z urządzeniem użytkownika.
  • Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  • Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
  • Tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości (przy użyciu narzędzia Google Analytics)
  • Utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  • W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  • Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.
  • Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

10. Logi serwera

Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.

Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:

  • czas nadejścia zapytania,
  • czas wysłania odpowiedzi,
  • nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
  • informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,
  • informacje o przeglądarce użytkownika,
  • Informacje o adresie IP.

Powyższe dane nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony oraz są wykorzystywane jedynie do celów administrowania serwerem.2

11. Wtyczki Społecznościowe

Informacje wspierające funkcje, zapewniające ważne informacje oraz treść zgodną z indywidualnymi potrzebami użytkownika, pochodzące z serwerów podmiotów prowadzących serwisy:

–      Facebook, który umieszcza na stronach swojego serwisu przyciski „Lubię to” i „Rekomenduj/Podziel się” powiązane z serwisem Facebook. W tym celu na odpowiednich stronach umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Facebook. Używając przycisku „Lubię to” lub rekomendując obraz bądź sekcje strony, a także zamieszczając komentarz użytkownik loguje się do serwisu Facebook, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności Facebook, dostępne pod adresem: http://pl-pl.facebook.com/help/cookies

–      Youtube, który umieszcza na stronach swojego serwisu klipy wideo udostępniane z serwisu YouTube. W tym celu na stronach umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu YouTube. YouTube śledzi odtwarzanie klipów wideo zgodnie z zasadami ochrony prywatności, dostępnymi pod adresem: http://www.google.com/intl/en/policies/privacy/

–      Google+, który umieszcza na stronach swojego serwisu przycisk „podziel się” powiązane z serwisem Google+. W tym celu na odpowiednich stronach umieszczany jest kod odwołujący się do serwisu Google+.  Używając przycisku „podziel się” lub rekomendując obraz bądź sekcje strony, a także zamieszczając komentarz użytkownik loguje się do serwisu Google+, w którym obowiązują zasady ochrony prywatności Google+, dostępnymi pod  http://www.google.com/intl/en/policies/privacy/.

Evereth Publishing Sp. z o.o. informuje, że wszelkie artykuły (dalej łącznie jako Artykuły) udostępnione na stronie https://evereth.pl są chronione ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.
z 1994 r. Nr 24, poz. 83), a Evereth Publishing Sp. z o.o. posiada do nich prawa majątkowe.
Artykuły są elektronicznym odpowiednikiem ich drukowanych wersji opublikowanych w czasopismach Leczenie Ran (1733-4101), Forum Zakażeń (2082-0623), Chirurgia Plastyczna i Oparzenia (2300-7893), Pielęgniarstwo
w Anestezjologii i Intensywnej Opiece
(2391-7970) oraz Biblioteka Faktów (2081-8599).

 


 

Evereth Publishing Sp. z o.o. udziela Użytkownikom Licencji do Artykułu z zastrzeżeniem, że:

1. Użytkownik ma prawo korzystać z Artykułów tylko i wyłącznie na własny użytek.
2. Z zastrzeżeniem postanowienia punktu 1 powyżej Użytkownik może odtwarzać pobrane Produkty w urządzeniach elektronicznych, wprowadzać do pamięci komputera lub innych urządzeń w celu zapoznania się z jego treścią bez możliwości zmieniania struktury elektronicznej lub innego modyfikowania pliku i dalszego udostępniania.

 


 

Użytkownik nie jest uprawniony do:

1. Rozpowszechniania ani wprowadzania do obrotu pobranych i/lub wydrukowanych Artykułów w rozumieniu Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ani w całości ani we fragmentach.
2. Udostępniania lub odtwarzania publicznego, bez względu na cel i formę tych działań.
3. Ingerowania w zawartość Artykułów
4. Publikacji, dystrybucji, powielania i kopiowania Artykułów.
5. Usuwania oznaczeń właściciela praw oraz technicznych zabezpieczeń z Artykułów.
6. Oddawania w najem Artykułów lub oddawania go do używania lub korzystania osobom trzecim.
7. Odsprzedaży Artykułów.
8. Jakiegokolwiek komercyjnego wykorzystywania Artykułu.

 


 

Udostępnianie w Internecie Artykułów bez zgody Evereth Publishing Sp. z o.o. jest zabronione. Dotyczy to w szczególności stron internetowych prywatnych i komercyjnych, klientów P2P, forów internetowych, społeczności internetowych, itp.

Udostępnianie i dystrybuowanie wydrukowanych kopii Artykułów bez zgody Evereth Publishing Sp. z o.o. jest zabronione. Dotyczy to w szczególności konferencji, wystąpień publicznych, kursów dydaktycznych, itp.

Użytkownik zobowiązany jest dbać o to, aby żadne inne nieupoważnione osoby nie miały do niego dostępu w ten sposób, aby mogły go powielać, dystrybuować bez zgody Evereth Publishing Sp. z o.o. albo wykorzystywać go w inny sposób niezgodny z zakresem udzielonych praw.

W przypadku wykrycia takich sytuacji, Evereth Publishing Sp. z o.o. może kierować roszczenia z tego tytułu względem znanego mu Użytkownika, z tytułu naruszenia praw do danej kopii.

 


 

Reprinty komercyjne

Powyższa Licencja uwzględnia przypadek Użytkownika będącego osobą fizyczną i dotyczy wyłącznie użytku własnego. W przypadku zainteresowania firm i instytucji reprintami edukacyjnymi lub komercyjnymi z oddzielną Licencją zezwalająca na dystrybucję i rozpowszechnianie Artykułów w wersji drukowanej i/lub elektronicznej prosimy o kontakt z Evereth Publishing Sp. z o.o.
Przypadki łamania licencji wykraczającej poza użytek własny mogą skutkować roszczeniami odszkodowawczymi!

Evereth Publishing
Right Menu Icon