ORCID*: 0000-0002-4560-7741 | 0000-0002-2485-2115 | 0000-0002-2700-8438 | 0000-0003-3191-4561 | 0000-0003-0207-7282 | 0000-0002-7858-5227 | 0000-0003-2463-4318 | 0000-0002-1887-7340 | 0000-0001-8287-7786 | 0000-0001-5141-8683 | 0000-0002-8176-957X
1 Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
2 Zachodniopomorskie Centrum Leczenia Ciężkich Oparzeń i Chirurgii Plastycznej w Gryficach
3 Klinika Chorób Skórnych i Wenerycznych Pomorskiego Uniwersytetu w Szczecinie
Andrzej Krajewski Zachodniopomorskie Centrum Leczenia Ciężkich Oparzeń i Chirurgii Plastycznej w Gryficach, ul. Niechorska 7, 72-300 Gryfice, Tel.: 91 384 20 61 wew. 431, Fax: 91 384 58 64, e-mail: ak@akrajewski.pl
* według kolejności na liście Autorów
Wpłynęło: 10.09.2018
Zaakceptowano: 30.09.2018
DOI: dx.doi.org/10.15374/ChPiO2018013
Chirurgia Plastyczna i Oparzenia 2018;6(3):67–70
Streszczenie: Żywienie immunomodulujące obejmuje stosowanie substancji odżywczych w celu wzmocnienia lub modyfikacji odpowiedzi immunologicznej organizmu. Produkty wykorzystywane w tego rodzaju interwencji dietetycznej często zawierają kilka związków immunomodulujących. Najczęściej badanymi i najszerzej opisywanymi w literaturze związkami tego typu są kwasy tłuszczowe omega-3 (oleje rybne), glutaminian i arginina. W celu wzmocnienia ich efektu stosowane są również aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach, nukleotydy i antyoksydanty. U osób z ciężkimi oparzeniami występują istotne nieprawidłowości w reakcji odpornościowej organizmu. Dlatego też interwencje żywieniowe, szczególnie z komponentą immunomodulującą, wydają się mieć szczególne znaczenie u pacjentów oparzonych.
Słowa kluczowe: immunożywienie, oparzenia, żywienie immunomodulujące
Abstract: Immunonutrition involves the use of specific nutrients to strengthen the immune system. Omega-3 fatty acids (fish oils), glutamate and arginine are among the most frequently described and studied in literature. Branched-chain amino acids, nucleotides and antioxidants are used to strengthen their effects. Burn patients present with significant abnormalities in their immune response. Therefore, nutritional interventions, especially those with an immunomodulatory component seem to be of particular importance in burn patients.
Key words: burns, immunomodulatory diet, immunonutrition
Pełna wersja artykułu