The history of honey application over the centuries
Katarzyna Wilemska-Kucharzewska1 | Ewa Rojczyk2 | Marek Kucharzewski2
The history of honey application over the centuries
Katarzyna Wilemska-Kucharzewska1 | Ewa Rojczyk2 | Marek Kucharzewski2
1 Katedra i Oddział Kliniczny Chorób Wewnętrznych Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
2 Katedra i Zakład Anatomii Opisowej i Topograficznej Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
⇒ Marek Kucharzewski, Katedra i Zakład Anatomii Opisowej i Topograficznej, Wydział Lekarski z Oddziałem Lekarsko- -Dentystycznym w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, ul. Jordana 19, 41-808 Zabrze, Tel.: (32) 272 22 01
Wpłynęło: 10.10.2016
Zaakceptowano: 20.11.2016
DOI: dx.doi.org/10.15374/LR2016020
Leczenie Ran 2016;13(4):183–185
Streszczenie: Miód pszczeli od najdawniejszych lat należał do najbardziej cenionych środków spożywczych. Był także stosowany w medycynie, o czym świadczą rysunki na skałach i w grotach, pochodzące z epoki kamiennej. Autorzy w niniejszej pracy przedstawili historię stosowania miodu na przestrzeni wieków.
Słowa kluczowe: historia, miód, rany
Abstract: From the earliest years, bee honey belongs to the most reputable foodstuff. Honey has also been used in medicine as evidenced by drawings on rocks and in caves dated from the Stone Age. In the following paper, the authors present the history of honey application over the centuries.
Key words: history, honey, wounds