Treatment of Lactobacillus sp. infections – review


Marta Kłos

Katedra Mikrobiologii, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, ul. Czysta 18, 31-121 Kraków
Wpłynęło: 20.09.2016

Zaakceptowano: 10.10.2016

DOI: dx.doi.org/10.15374/FZ2016057

Forum Zakażeń 2016;7(5):373–376

STRESZCZENIE: Bakterie z rodzaju Lactobacillus kolonizują błony śluzowe jamy ustnej, przewód pokarmowy i układ moczowo-płciowy. Można je znaleźć w wielu naturalnych produktach spożywczych, ale często wykorzystuje się je także jako składnik suplementów diety (jako probiotyk) w celu wsparcia odporności. Jednak u osób z obniżoną odpornością suplementacja probiotykami może stać się przyczyną rozwoju groźnych lub śmiertelnych chorób, najczęściej zapalenia wsierdzia. Badania wykazały, że różne szczepy Lactobacillus są oporne na różne antybiotyki, a monoterapie nie należą do skutecznych. Geny oporności Lactobacillus sp. można wyizolować także z produktów żywnościowych.

SŁOWA KLUCZOWE: Lactobacillus sp., lekoterapia, oporność na antybiotyki

ABSTRACT: Lactobacilli are found in the mucous membrane of the mouth, in the gastrointestinal tract and in the genitourinary tract. It is used as a probiotic to support immunity but for people with lowered immunity it could cause serious or fatal diseases. The most common disease quoting in publications is endocarditis. The studies showed that different Lactobacillus strains are resistant to various antibiotics and monotherapies are not effective. The Lactobacillus sp. resistance genes can be isolated from the food products.

KEY WORDS: antibiotic resistance, Lactobacillus sp., treatment


pdf

Evereth Publishing
Right Menu Icon

Udostępnij